Min vänstra fot

Min vänstra fot

Det kom en epost

från en av mina elever sedan många år. Eftersom det är enklare att omtala någon med tilltalsnamn kallar jag henne Dea. Hon skrev:

”Undrar helt enkelt om du har förslag på några av dina SoundCloud-lektioner som vore särskilt bra för att få upp kontakten med min vänstra fot som jag upplever inte har samma närvaro som den högra (och jag gissar därigenom ger en slags tröghet uppåt insidan av knävecket).
Jag gjorde en hel del lektioner under våren, men nu i sommar har jag mest promenerat dagligen och sprungit några gånger i veckan. Kroppen har funkat fint i det, förutom den här grejen med vänster knäveck och mina hälar som ömmar när jag stiger upp på morgonen, men det gör de oberoende av min eventuella aktivitet och jag oroar mig inte så mycket längre utan rullar på.”

Jag svarade Dea att hon skulle få besked i bloggen.

Bloggen fortsätter...

Dea uttrycker ingen önskan att var med i och skapa de lektioner som så småningom blir SoundCloud & iTunes. Skapa skriver jag, för de skapas i dialog med de närvarande. Alla ska helst komma med på tåget och det är mitt ansvar att göra en guidning så det blir ett meningsfullt utforskande för var och en som är med. Det är mitt första svar – kom och var med i dialogen så får du den guidning du behöver.

Varje lektion är en andningslektion. 

Jag har behandlat det i en tidigare blogg. Och nu frågar Dea om vad som är särskilt bra för det vänstra underbenet. Utifrån ett feldenkraisperspektiv är varje lektion ett tillfälle att utforska vänster fot. Och inte minst, upptäcka hur tyngdpunkt och gångförmåga påverkas och förändras efter många, om inte alla lektioner. Foten är alltid där, med avsiktliga rörelser eller mer indirekt. Men det är inte det uttömmande svar som frågan kräver.

Dea skriver: ”Jag har promenerat dagligen och sprungit några gånger i veckan.” Det räcker inte med att promenera och springa för att utveckla fotens specifika förmåga. Det krävs något ovanligt som kräver uppmärksamhet. Gången förändras naturligt om vi ändrar gånghastighet. Ett annat sätt är att variera omgivningen. Noguchi Nobuo’s YouTube är en hjälp på vägen. 

Denna termin har jag ett tydligt undertema i ATM-grupperna. Balans.

I somras blev jag inspirerad av den kampanj som Socialstyrelsen dragit i gång utifrån ett regeringsuppdrag. Eftersom feldenkrais kretsar kring hur vi hanterar gravitationen, det vill säga hur vi håller oss upprätta och tar oss från en plats till en annan är det ju inget märkvärdigt med att feldenkraislektioner handlar om balans. När vi i det inledande samtalet före själva ATM lektionen börjar konkretisera vad balans är och hur den påverkas, ja då händer något mer. Självfallet handlar balans om vänstra foten.

Ett sätt att ringa in vad balans är att gå till språket.

Jag letar fram balans från latinets bilanx som möjligen kommer från bis, två gånger och lanx, skål. Alltså den ursprungliga vågen med två vågskålar, en balansvåg. Det är mekanik. Två hävstänger och en vridningspunkt eller pivot och en tyngd i båda ändar. Det finns enarmade hävstänger också. När vi talar människa kallas detta biomekanik. All anatomi förknippad med hållning och förflyttning kan analyseras i biomekaniska termer och uträkningar. Det är en av hörnstenarna i ergonomin.

Efter ordets ursprung bidrar synonymer för balans.
Jag hittar: jämviktstillstånd; jämvikt, styrsel, stadga, stabilitet, behärskning, harmoni, fattning.
Vad vi språkligt sett menar med balans blir väl inringat om vi granskar alla undergrupperna.

Även termen equilibrium behöver definieras eller försvenskat ekvilibrium. Även det med latinska rötter, jämlik balans, som i fysiken definieras med ”tillståndet hos en kropp i vila eller i likformig rörelse i vilken det resulterande av alla krafter på den är noll”. Ekvilibriums emotionella komponent är sundhet och mental hälsa.

Utifrån ett generellt hållningsperspektiv

är huvudhållningen eller hur Dea balanserar huvudet på atlaskotorna i olika situationer helt avgörande för den vänstra foten. Obalans eller asymmetri i huvudhållningen och det viktiga området där hals blir bröstrygg är helt avgörande för fotens funktion.

skelett beskuren 400

Det senare är ett svårt område,

där hängebandet placeras på kappan och oket en gång vilade för transport av skvalpande vatten och mjölkhinkar. Okets roll är att ge skuldergördeln stabilitet men den mänskliga idén är inte att vara stel i detta vitala område utan så rörlig som anatomin och de egna förutsättningarna medger, då blir balansen och gångförmågan optimal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeus i Aten I 400

Och inte att förglömma det Zeus så elegant visar,
vänsterfotens samspel med högerhanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandal 400

Avslutningsvis är en närmare analys om det fattas något speciellt i den vänstra fotens funktion. Kring fotleden, vridbarheten i fotens midja. Stortåns och lilltåns avvikelse från det optimala osv.

 

Bilden är en gipsavgjutning av en dinosauriefot

från Vallåkra med 200 miljoner år på nacken. Jag brukar använda avtrycket för att sätta fantasin i rörelse och inte minst berätta att även en dinosaurie balanserade på en insida, mitt och utsida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så Dea, när jag väl publicerar denna termins lektioner kan du följa hur vi letar oss in i fotfunktion och vad där tillhör.
Jag meddelar när det blir av.

Upphovsrätt

© Copyright Eva Laser 2016 All rights reserved

Ambivalens
Svårigheten att ändra tankemönster

Relaterade inlägg

Comment for this post has been locked by admin.
 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.somatik.se/

Språkets begränsningar

The world is not just black and white, but rather it has all possible shades of grey.

It is easier to understand one another when we are friends, and have established a common meaning of words, than to speak precisely enough to be understood by those who do not wish to be led up the garden path.

Moshe Feldenkrais The Elusive Obvious, Basic Feldenkrais