ATMfeldenkrais@evalaser vårterminen 2018

den . Träffar: 65

Det övergripande temat för vårens undervisning är frågan: Hur förhåller du dig till gravitationen?

 

 

 

Här en intervju i DN med rubrik "Den svåra konsten att gå på månen" Länk[+]  med Charles Duke som reste till månen med John Young på Apollo 16:

"– Vi fick lära oss att gå på nytt när vi kom till månen. Gick det uppför hoppade vi som kängurur och gick det nedför gick vi med sidan före. Vår största skräck var att ramla på rygg, vilket jag gjorde en gång. Men ryggsäcken med alla livsuppehållande system höll. Jag och John ramlade många gånger.– Vi fick lära oss att gå på nytt när vi kom till månen. Gick det uppför hoppade vi som kängurur och gick det nedför gick vi med sidan före. Vår största skräck var att ramla på rygg, vilket jag gjorde en gång. Men ryggsäcken med alla livsuppehållande system höll. Jag och John ramlade många gånger.
Att gå på månen liknar inget på jorden, säger Charles Duke:
– Det är inte som att gå barfota på stranden. Man känner inte marken genom två par kraftiga stövlar. Men det finns en känsla av lätthet som gör att man vill hoppa. Även om man sjönk ned två centimeter varje steg man tar så kändes marken stadig. Jag kallade vår gångstil för Frankensteinsteget!"

 

Material på hemsidan: (Klicka på rubrikerna)

Gravitation - från marken till en unik upprätt mänsklig hållning
Moshe Feldenkras föreläser i Cern 1981
Fler källtexter om biologisk hållning och gravitationen

Hållningsmekanismer & Magnus

Vårterminen börjar 11/4 och är 10 lektioner:

1) ID 180412 Länk[+]

2) Länk[+]

3) Länk[+]

4) Länk[+]

5) Länk[+]

6) Länk[+]

7) Länk[+]

8) Länk[+]

9) Länk[+]

10) Länk[+]

Tags: ATM